13.Dag

Onsdag D.31 Marts 1993

Kørestrækning: fra QUARTZSITE til TUCSON

Miles/kilometer: 

 Vi starter fra QUARTZSITE klokken 07.30 om morgenen. Det er vor agt via PHOENIX (finix) at nå ned til TUCSON (tjuson ) inden aften. På vores parkeringsplads så vi i går aftes de første COWBOYCACTUS, deres rigtige navn er SAGUARO KAKTUSSER, men det var så mørkt, at vi ikke kunne betragte dem nærmere.

Nu her til morgen kan vi rigtigt se dem. Den første er altid den mest interessante, vi får sikkert tusinder at se senere der både er større og smukkere.

De er vel nok en 4 m. høje, og en 2 m. i omkreds, så drabelig ser de ud.

Vi kører igen ud til IS Hwy 10E, og fortsætter på den øde strækning mod PHOENIX, hovedstaden i ARIZONA.

Motorvejen er som trukket efter en lineal, miles efter miles kan man se den forsætte ud i det fjerne. På en enkelt strækning er der 63 miles, hvor den næsten kun går lige ud. Hvis det ikke havde været for enkelte bakker, tror jeg næsten vi kunne have set frem til næste søndag.

Både på højre og venstre side af vejen kan vi se bjerge, der det ene øjeblik ligger de tæt på vejen, den næste øjeblik ligger de ude i horisonten.

Pludselig kan vi i det fjerne se røg. da vi efterhånden kommer nærmere kan vi konstatere at det må være damp, fordi det kommer fra tre store køletårne til et atomkraftværk, der her er placeret midt ude i ørkenen. En formentlig klog placering, da vi her er i noget af det mest de landskab man kan finde.

Lige før vi kommer til PHOENIX ved LITCHFIELD PARK, drejer vi af til venstre. Et stykke inde af denne vej ligger en af verdens største luftbaser, LUKE AIR FORCE BASE. Det er ikke meget at se herinde. Man kører mange miles langs basen, og kan se alle bygninger. Helt ude for enden af basen går der en vej af til venstre, som vi kører et stykke ned ad.

Her er vi for enden af startbanen, så de startende maskiner drøner lige hen over vore hoveder.

Ude i horisonten kan vi se at der er et målskydningsområde, da maskinerne her dykker nedad samtidigt at de både skyder og kaster bomber.

Vi kører tilbage til 10-eren, og fortsætter mod øst, og snart er vi i forstæderne til PHOENIX.

Vi skal ud og søge efter en narvkapsel. Så vi kører lige direkte ind i byen. Der skal efter hvad jeg har fået at vide, findes en grossist i RV-tilbehør her i PHOENIX.

Efter nogen tids kørsel finder vi i nærheden af hinanden både en RV og en LEWIS forhandler. Ida går til LEWIS og Klavs og jeg til RV-forhandleren.

De er meget flinke, og gør alt hvad de kan for at finde den kapsel, men ak ikke engang grossisten “COACH CONNEXION” har en på lager. Jeg får det råd at prøve ved enhver RV forhandler vi møder på hvor vej.

Ida får heller ikke noget ud af sit ærinde. Alle de bukser de handler med er brugte LEWIS; men de originale mærker er fjernet.

Vi finder et sted at spise, og fortsætter så sydover mod byen TUCSON.

 Af de byer vi hidtil har besøgt på vor vej gennem staterne, er PHOENIX den absolut reneste og alt tyder på at man ved hvad man vil. Her er f. eks. alle rabatter ned til vejene, enten tilsået med græs eller fyldt op med grus, hvorimellem der er plantet træer og buske. Det er ligesom man her har afsluttet færdiggørelsen.

 Vi skal lige have bilen tanket op, så den får for 26,43 $ og 21,5 gallon. Vi har nu kørt 1.812 miles (2.916 km.).

Klokken 12.30 er vi CASA GRANDE, en gammel spansk by, hvor IS Hwy 8 der kommer direkte fra SAN DIEGO over YUMA og møder 10-eren.

Vi beslutter os at holde siesta her.

Mens jeg får mig en lille lur, går Ida og Klavs på indkøb. Vi holder på en parkeringsplads midt i et stort indkøbscenter, så der er ikke ret langt til butikkerne.

Det er nu så varmt udenfor, at vi er nødsaget til at lukke vinduerne op, ellers kan man ikke opholde sig i camperen uden at klimaanlægget skal køre.

Det havde nu været dejligt med en generator, så kunne vi have startet det.

Efter en times tid kommer Ida og Klavs tilbage. De har købt sandaler og cityshorts, så de har vel forhåbninger om at vejret det holder.

Klokken 14.30 fortsætter vi turen. Vi er nu ude i et fladt område, kun sådan hist og her kan man se et bjerg. Det ser ud som om man bare har smidt et bjerg her og der.

Da vi ankommer til TUCSON, drejer vi af på state Hwy 86s også kaldet Ajo Way, der går mod sydvest. Cirka 4 miles ude drejer vi af til højre, og vejen går direkte ind til TUCSON MOUNTAIN PARK, et rigtigt naturområde, hvor de store SAGUARO KAKTUSSER (COWBOY Kaktusser) står tæt, og det over der hele, også op ad bjergsiderne.

Det er et fantastisk syn. Vejen snor sig op ad bakke og ned igen, og pludselig efter nogle miles kommer OLD TUCSON på hvor højre side.

Vi ankommer her sidst på eftermiddagen, men der er vel et par timer til inden det bliver mørkt, så vi vover at gå derind.

Vi kan herude fra parkeringspladsen høre hvor de råber og skyder derinde.

På den anden side af indgangen befinder vi os straks i det vilde Western. Vi står midt på hovedstrøget i OLD TUCSON. Det vrimler med mennesker overalt.

Alle huse er lavet om til moderne butikker, og overalt handles der med souvenirs.

OLD TUCSON er en WESTERN BY. Den blev påbegyndt opført i 1939, da COLUMBIA filmselskabet ville optage en film om Arizona. Hertil skulle man bruge en kulisse af TUCSON i 1860-erne.

Filmoptagelserne stod på i årene 1939 og 40, og i filmen medvirkede bl.a. Jean Arthur og William Holden.

Den 11. november 1940 var der premiere på filmen i STATE THEATER i TUCSON, efterfulgt af en ugelang fest. Af filmstjerner deltog Jean Arthur, Rita Hayworth, Glenn Ford, Goy Kibee, Charlie Ruggles og Kate Smith.

 

Fra 1941 og til 1958 blev der optaget mange westernfilm i byen, der på det tidspunkt stadig blev ejet af COLUMBIA filmselskabet.

 

Af disse kan nævnes,

1945 The Bells of Saint Mary’s.
1950 Winchester 73.
1957 Gunfigth at the OK Corral.
1958 Rio Bravo.

I Juli 1959 overtages byen af OLD TUCSON DEVELOPMENT COMPAGNY, der straks igangsætter en gennemgående restaurering af hele byen.

I Januar 1960 genåbnes byen som en familie park med morskab og filmattraktioner.

I Juli 1968 indviedes et 1400 kvadratmeter stort studie med alle muligheder, og den første nye film der optages er “YOUNG BILLY YOUNG” med ROBERT MITCHUM og ANGIE DICKINSON.

I September 1970 erhverves “RENO”, et gammelt damplokomotiv bygget i 1872 for Nevadas VIRGINIA & TRUCKEE RAILROAD.

Fra November 1974,afholdes USA’s ældste rodeo hvert år i en nyopført rodeo arena.

Fra Juni 1977 har man kunnet benytte SILVERLAKE parken, en forlystelsespark med antikke karruseller og biler.

I januar 1980 på 40 årsdagen for OLD TUCSONS STUDIOS fødsel, opnår byen tredje pladsen bland ARIZONAS seværdigheder. På førstepladsen ligger GRAND CANYON, på anden pladsen DESSERT MUSEUM, der ligger i umiddelbar nærhed af Old Tucson. 

 Af andre film, der er optaget her kan nævnes, 

1961 The Deadly Companions
1961 Hombre
1986 The Cannonball Run 2
1986 Three Amigos
1963 McLintock, med JOHN WAYNE.
1967 Eldorado   med JOHN WAYNE.
1970 Rio Lobo   med JOHN WAYNE.
1971 Joe Kidd
1990 Young Guns 2

      

 

Fra 1966 til 1971 optoges her Tv serien ” HIGH CHAPARREL “, hvoraf selve High Chaparrel stadig befinder sig i OLD TUCSON.

 

 Af andre serier kan nævnes,

 

1966 – 1969 Death Valley Days
1972 – 1974 Gunsmoke
1966 – 1972 Bonanza
1974 – 1975 Petrocelli
1977 – 1979 How The West Was Won
1981 – 1982 Father Murphy
1977 – 1983 Det lille hus på prærien, med Michael Landon, der som ung også spillede med i Bonanza. 

 

Her kan man leje alt hvad der skal bruges til filmoptagelser, så man kan leje hele byen, og det koster følgende,.

                                    

Optage tilladelse kr.  9.000 pr. dag
Studie benyttelse kr.  6.000 pr. dag
RENO lokomotiv med tender kr.30.000 pr. dag
Specielle togvogne kr.  3.000 pr. dag

                                

 Man kan også leje garderoberne til skuespillerne, her er priserne,

 

iklædning fra top til tå af,
børn      kr.    52,50
mexicaner kr.    52,50
commancheros (bandit) kr.    84,00
velklædt mexicaner kr.   103,50
indianer  kr.    84,00
unions/conføderativ soldat kr.    84,00
cowboy/cowgirl kr.    84,00
velklædt herre  kr.   120,00
velklædt dame kr.   132,00
salonpige kr.   120,00

                                      

 

Alle priser er 1993 priser.

 

Priserne er som sagt iklædning fra top til tå, inklusive hvad der skal til af udstyr som colt revolver/Winchester gevær m.m.

Hertil kommer et generelt tillæg for rensning på kr. 60,00 efter hver udlejning.

Herudover kan OLD TUCSON klare alle forplejninger til hele selskabet under optagelserne

 

 

Vi spadserer ned ad hovedgaden, mens vi kigger ind i alle butikker og saloner, for at se hvordan det ser ud.

For enden af gaden ligger på højre side ligger sheriffens kontor med spjældet, og lige ud ligger telegraf og jernbanestation. Her drejer vi af til højre og kommer så direkte over til HIGH CHAPARREL, der her i virkeligheden ligger klods op ad byen, og i filmen ligger den langt ude på prærien, men film er jo altid noget snyd.

Når vi står inde på HIGH CHAPARREL og ser tilbage på OLD TUCSON, befinder vi os pludselig midt i et fort, da den side af High Chaparrel der vender ind mod byen er lavet som FORT REUNION. Man kan ikke se det fra byen; men sådan er det jo altid i film, triksene kan man ikke se. Jeg kan huske dengang HIGH CHAPARREL gik som Tv-serie, da lå den helt ude på prærien. At man ikke kunne se at den lå op ad OLD TUCSON, skyldes nok at vi aldrig så den fra den side.

Da vi går tilbage til OLD TUCSON er det begyndt at blive mørkt. Det er ikke som derhjemme, hvor overgangen mellem lys og mørke varer længe, nej på disse sydlige breddegrader går det meget hurtigere.

Vi kan se på alle de andre besøgende, at de trækker over mod en tilskuertribune der er opbygget overfor nogle små huse. Ved siden af disse huse har men meget makabert rejst en galge, som vi kender den fra utallige Western film.

Det må være på det tidspunkt at der skal være et STUNTSHOW, for alle sætter sig på tribunen.

Vi finder nogle pladser helt nede foran, og venter på hvad der skal ske.

Efter et kvarters tid kommer der en mand haltende og klagende ned mod os. Samtidigt kommer der en ud af huset ved siden af værtshuset, og han har et dobbeltløbet jagtgevær i hånden.

Ham der kommer haltende er byens SHERRIF, der har været i klammeri med en bandit og er blevet såret i siden af et skud.

Sheriffen fortæller den anden om hvad der er sket og giver et signalement af banditten, inden han bliver hjulpet indendørs af den anden.

I mellemtiden kommer der en person mere til byen, og han går direkte ind på værtshuset for at hente sig en flaske wiskey. Da han kommer ud af værtshuset igen støder han på den anden mand, der genkender ham, som ham sheriffen efterlyste, og det kommer til en hurtig skudduel, hvor kun sheriffen overlever.

Da vi forlader dette STUNTSHOW er der blevet totalt mørkt, og de har tændt alle lysene i byen.

Det er meget stemningsfuldt at gå gennem sådan en “gammel Westernby”. Nede ved udgangen har man lavet en legeplads for børn, og den skal Klavs selvfølgelig prøve. Her er der både karruseller, klatrestativ, labyrint, hoppeslot og en lille dyrepark.

Så er det ellers afgang mod TUCSON.

Vi regner ganske bestemt med at finde en RV plads inde i byen; men ak ikke en eneste, på trods af at vi kører den ene gade op og den anden ned. Til slut køber vi et bykort, og finder så ud af at den eneste der er her i byen, sikkert er den vi så syd for byen, lige der hvor vi drejede af til OLD TUCSON.

Klokken 21.00 er vi fremme ved pladsen, der ligger direkte ud til US Hwy 86.

Vi betaler 14,75 $ for en overnatning, og tager en af pladserne lige ved udgangen.

Så er det kun en tur under bruseren, en kop kaffe og så i seng, efter en lang dag.