10.Dag

Søndag D.28.marts 1993 

Kørestrækning:

Miles/kilometer:

Efter morgenmaden går jeg hen til kontoret for at aftale at vi kommer igen til aften, og samtidigt vil jeg købe en avis, vi skal jo følge lidt med i hvad der sker omkring os, og da vi intet fjernsyn har, er avisen vor eneste informationskanal.

En avis er herovre i normaludgave, det vi derhjemme kender fra Jyllands Posten og Berlinske Tidendes søndags udgave. Prisen for en hverdagsudgave er 25 cent (ca. 1,50 kr.).

Søndagsudgaven er så stor, at den er bundet sammen. Den fylder cirka 10 cm. i højden når den ligger på bordet, og koster en dollar (ca. 6,18 kr.). Ud over den normale avis, indeholder den alle ugeaviser, lokalaviser og reklamer m.m.

Herovre er der ingen forskel på hverdag og søndag. Butikkerne har altid åbent. Ja, der findes endda varehuse der har åbent alle døgnets 24 timer, på alle årets 365 dage.

I den avis jeg købte i lørdags var der en annonce fra en radioforhandler der her til formiddag klokken 10.00 starter et udsalg inden for radio og tv, så ved hjælp af vort kort finder vi ud af at han befinder sig ikke langt fra campingpladsen i den samme retning som vi vil køre.

Forretningen ligger på hjørnet af BEACH BOULEWARD og LINCOLN AVENUE og vi finder den hurtigt.

Den har ikke åbnet endnu, der må være en trykfejl i bladet, for på butiksdøren står at de først åbner klokken 11.00.

Lige over for p† den modsatte side af vejen ligger der et kæmpestort supermarked „RALPS“, og da vi alligevel skal proviantere kan vi lige så godt gøre det i ventetiden.

Vi er tilbage ved radiobutikken da de åbner, og jeg går straks derhen for at se hvad de har.

Butikken er kæmpestor, og de handler med alt det der også hjemme kommer ind under radiobranchen, plus de har også et stort hjørne med computere af alle slags, og i et andet hjørne har de biltelefoner og persons›gere.

Det er dette hjørne der tiltrækker min opmærksomhed, da der i deres annonce stod at de netop handlede med disse ting. Jeg er interesseret i at se hvad netop disse ting koster herovre.

En personsøger som den vi kender derhjemme til vort OPS system koster omkring 40 $ (247 kr.) og en håndmobiltelefon i fabrikat Motorola, som vi også har derhjemme i vort NMT net, koster herovre kun 378 $ (2336 kr.), eller cirka en tredjedel af prisen hjemme. Håndmobiltelefoner kan i øvrigt fås fra 198 $ (1224 kr.).

Det tager os cirka to en halv time at køre op til UNIVERSAL STUDIERNE, og det var meget svært at finde, da vi skulle ud på Hwy 101 for at kunne komme rigtigt ind til studierne.

Vi finder en parkeringsplads lige under indgangen.

For at komme over til indgangen skal vi gå over en bro der fører over vejen herop. Ved indgangen før vi foruden vore adgangsbilletter også nogle billetter til det interne rundvisnings tog, der fører alle gæster rundt i studierne.

Efter at vi har passeret indgangen iler vi ned ad de rullende trapper til det sted hvorfra rundturen begynder, og kom straks med et tog bestående af 5 vogne.

 

Turen går rundt gennem alle de udendørs kulisser man har opbygget til de mange forskellige film man efterhånden har optaget. Kulisser består ofte kun af en facade og ingenting bagved. Et sted kommer vi igennem CHICAGO i 1930´erne, et andet sted en Westernby, ja endda byen fra BACK TO FUTURE, den med tårnuret der er gået i stå kommer vi igennem, her holder vi stille medens guiden fortæller om de problemer de har haft med ombygningen af rådhuspladsen til de tre forskellige film. I BACK TO FURURE 1 var der en græsplæne foran rådhuset. I BACK TO FUTURE 2 skulle man have en sø.

I dag er der igen græsplæne.

Selv om vi flere gange i vort liv har følt os som moses ved det røde hav, får vi her muligheden for at prøve det i virkeligheden, og det sker ved at guiden med hjælp fra et par passagerer får vandet til at dele sig, så vi tørskoet kan køre over på den anden side af vadestedet. Pludselig mens vi er midt ude i det, dukker der en hornmine op af vandet, og eksploderer med en kaskade af vand, så de nærmeste bliver oversprøjtet.

Vi kører ind i et af studierne, hvor der er helt mørkt, pludselig dukker KING KONG op lige ved siden af vores vogn, og udstøder et frygtindgydende brøl, med det resultat, at Klavs der sad på ydersiden i et spring hopper ind imellem Ida og mig. Lige bag ved KING KONG, styrter en helikopter ned og eksploderer.

I det næste studie kommer vi ind i en undergrundsstation lige ved sporene, der hvor folk normalt står og venter.

Pludselig ryster jorden, en af søjlerne vælter, og et tog kommer susende ind på stationen, hvor det afspores og knækker sammen. I det samme bryder et vandrør sammen på højre side og tonsvis af vand vælter med ad trapperne, og forsvinder lige under toget. Et øjeblik senere ryster jorden igen, og denne gang bryder loftet sammen, og en stor tankbil vælter lige ned til os.

Da vi kører ud af studiet kan vi se at alle de forskellige ting langsomt og hydraulisk går tilbage på plads igen.

Da vi helskindet er tilbage til stoppestedet går vi over til et af de nyeste studier, der hvor de har optaget filmen BACKDRAUFT med bl.a. Kurt Russel. Det er kulisserne til en fabrikshal hvori en del af filmen er optaget.

Vi får her at se og føle hvordan det virker når den ene gaseksplosion efter den anden sker lige for øjnene af en, ja det er endda kæder af eksplosioner og løbeild, der afsluttes med at broen vi står på falder 10 cm. samtidigt med at alle de rør der er over os brækker og falder ned, og til slut lukkes der en mængde luft ud mellem benene på os. Så er vi chokeret.

Oppe lige bag hovedindgangen er der en hel by med små huse, som alle har været anvendt til kulisser, de er på en smart måde anvendt til butikker og cafeteriaer. Her er der fuldt af mennesker og figurer fra de forskellige film som UNIVERSAL har lavet, bl.a. møder vi BIGFOOT der.

På en sokkel ude i en sø står KITT, bilen fra NIGTH RIDER.

Den kan man komme ud og se, blot man vil stille sig op i køen og vente. Det beslutter Klavs og mig os for, og Ida skal så filme os når vi er der.

Vi forlader UNIVERSAL STUDIERNE lige da det bliver mørkt, omkring klokken 18.30, og finder vor vej tilbage, tror vi, men inden vi ser os om er vi kommet over i der fine kvarter BEVERLY HILLS, så her ligger vi og flakker omkring i en times tid, inden vi finder den rigtige vej sydover, men så så vi da også det kvarter, det var jo ikke sikkert vi havde fundet derop af os selv.

Klokken 21.30 er vi tilbage på campingpladsen, hvor vi efter en kop aftenskaffe går til ro.